Cremajo 160g 40%
Cremajo 40% w słoiku o pojemności 160 g to klasyczna propozycja majonezu wegańskiego bez dodatku soi, grochu, glutenu oraz laktozy. Majonez roślinny z powodzeniem jest wykorzystywany w diecie wegańskiej oraz przez osoby na diecie bezglutenowej, osoby z cukrzycą, osoby starsze oraz dzieci. Majonez Cremajo wyróżnia idealna kremowa konsystencja oraz bardzo dobry smak. Ponadto dzięki redukcji tłuszczu i cukru w składzie uzyskaliśmy wyjątkowy produkt o optymalnych wartościach odżywczych. Jeśli poszukują Państwo roślinnego i niskotłuszczowego zamiennika tradycyjnego majonezu, zachęcamy do spróbowania naszych produktów w wersjach o naturalnym smaku lub z przyprawami.
Znaczenie jajek w diecie
Badacze od lat dyskutują nad ustaleniem odpowiedniej ilości jajek w diecie. Warto zauważyć, że jajka same w sobie, spożywane w rozsądnych ilościach w opinii wielu badaczy są zdrowe. Żółtko zawiera m.in. około 2 g fosfolipidów z długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi DHA, EPA, ALA oraz szereg innych składników, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i serca. Problem pojawia się, kiedy w diecie pojawia się za dużo tłuszczów.
Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Northwestern w Chicago, które zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie JAMA w 2019 r., dowodzą, że spożywanie jajek w połączeniu z niezdrową, bogatą w nasycone kwasy tłuszczowe dietą, szkodzi bardziej, niż przypuszczano. W opinii naukowców spożywanie jajek wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, a zawarty w żółtkach cholesterol podnosi ryzyko zawału serca i śmierci. Żółtko jaja kurzego zawiera około 186 mg cholesterolu. To dużo, wobec wyników badań mówiących, że spożywanie 300 mg cholesterolu dziennie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia o 17%, a śmierci z dowolnej przyczyny o 18%.
Niskotłuszczowy majonez bez jajek — zdrowy kompromis
Bezpieczną alternatywą jest ograniczenie cholesterolu z jajek w diecie poprzez spożywanie np. majonezu bez jajek o obniżonej zawartości tłuszczu. Tego typu produkt nie odbiega smakiem od klasycznej wersji, a w składzie nie zawiera wskazywanych przez naukowców elementów, których połączenie może być niebezpieczne dla zdrowia. Innymi słowy, w majonezie roślinnym nie ma jajek, które w połączeniu z nadmierną ilością tłuszczy i przy przesadnym dziennym spożyciu, mogą zaszkodzić. Zaleca się również, aby w większym stopniu korzystać z białek jaj, a całe jajka jeść znacznie rzadziej.
Niezależnie od stanowiska naukowców odnośnie do najkorzystniejszej dla organizmu ilości spożywanych jaj warto wybierać produkty o zredukowanej ilości tłuszczu, kiedy jest to możliwe. Dzięki temu „zaoszczędzone” kalorie można spożyć w innej postaci bez obaw o swoją wagę. Szczególnie kiedy niskotłuszczowa wersja produktu nie odbiega smakiem i wyglądem od klasycznego wariantu.
Zalety zdrowotne majonezu roślinnego Cremajo 160 g 40%
Cremajo 160 g 40%, to produkt o wielu zaletach zdrowotnych. Przede wszystkim jest on wolny od cholesterolu, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Ze względu na brak jajek w składzie, majonez wegański jest idealnym rozwiązaniem dla osób z alergią na białko jaja kurzego. Warto również zwrócić uwagę na to, że majonez roślinny Cremajo 40% zawiera błonnik pokarmowy, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz pomaga w utrzymaniu zdrowej masy ciała. Dodatkowo błonnik obecny w majonezie wegańskim może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Majonez roślinny Cremajo 160 g 40% jest doskonałym rozwiązaniem dla osób prowadzących dietę wegańską lub wegetariańską. Ze względu na brak jajek w składzie, jest to produkt w pełni zgodny z zasadami tych diet. Ponadto majonez wegański może być stosowany jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego majonezu także przez osoby nie będące na ścisłej diecie roślinnej oraz alergików, cukrzyków i osoby chore na celiakię. Małe słoiczki o pojemnosci 160 g to doskonały wybór dla osób, które chcą przetestować majonez Cremajo – znajdą je Państwo w wielu supermarketach, a także sklepach internetowych.
Wartość odżywcza w 100 g: | |
---|---|
wartość energetyczna | 1616 kJ / 392 kcal |
tłuszcz | 40 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,0 g |
węglowodany | 8,0 g |
- w tym cukry | 4,0 g |
białko | 0,1 g |
sól | 1,1 g |