Babka z dodatkiem majonezu - nietypowa wariacja smakowa nie tylko na święta
Majonez w wypiekach? Tak, to możliwe. Szczególnie jeśli mowa o babce. Majonez stanowi doskonały substytut oleju lub masła. Jego dodanie do ciasta z pewnością nie zaburzy smaku wypieku, dlatego nie trzeba obawiać się o to, że babka będzie smakowała majonezowo. Wręcz przeciwnie wypiek będzie bardziej wyrazisty, a przede wszystkim wilgotniejszy. Dodatek majonezu sprawi, że babka dłużej zachowa świeżość i nie wyschnie dzień po upieczeniu. W dzisiejszym artykule udowadniamy, że babka majonezowa sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na szczególną okazję.
Wypiek na każdą okazję – babka majonezowa
Babka to wypiek, który zwykle kojarzy się z Wielkanocą. Różnorodność dostępnych przepisów sprawia, że każdy może znaleźć wariację smakową, która najlepiej wpisze się w jego gust. W czasie świąt na polskich stołach poza tradycyjnymi babkami piaskowymi z dodatkiem lukru lub czekoladowej polewy królują też babki majonezowe. Wilgotne i pulchne wypieki z dodatkiem majonezu kradną serca łasuchów jednak nie tylko w okresie świąt. Takie wypieki doskonale sprawdzą się też jako dodatek do codziennej kawy. Przygotowuje się je szybko i nie wymagają szczególnych umiejętności cukierniczych. Przy tym są smaczne nawet bez konkretnych dodatków. A co ważne, przywołują skojarzenia z najlepszymi wypiekami mam i babć.
Cremajo zamiast tradycyjnego majonezu
Dodatek klasycznego majonezu do babki może jednak wpłynąć na jej kaloryczność. Warto też mieć na uwadze fakt, że majonez zawiera nawet 80% tłuszczu. I choć sporadyczne spożycie takiej ilości sosu, nie wpłynie znacząco na sylwetkę, należy pamiętać, że częste spożywanie słodkich wypieków na bazie majonezu już tak. Dobrą alternatywą może okazać się za to użycie do wypieków Cremajo - majonezu odtłuszczonego. Nasz produkt jest nie tylko niskokaloryczny, ale i też wegański. Bez obaw do swojej diety mogą go więc włączyć osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych. Babka na bazie Cremajo będzie też świetnym wyborem dla tych, którzy zmagają się z alergiami pokarmowymi i stronią m.in. od jaj, glutenu czy laktozy.
Alternatywne dodatki do babki majonezowej
Babka majonezowa to doskonała baza do eksperymentowania z różnymi dodatkami. Jeśli chcemy nadać jej bardziej wyrazistego smaku, możemy dodać do ciasta bakalie, takie jak rodzynki, orzechy czy kandyzowane owoce. Dla miłośników czekolady świetnym pomysłem będzie dodanie do ciasta posiekanej gorzkiej czekolady lub wiórków czekoladowych. Warto również spróbować wersji z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, która nada babce nieco gorzkawego posmaku. W ten sposób stworzymy nie tylko smaczny, ale także ciekawy wizualnie wypiek.
Babka majonezowa w wersji fit
Dla osób dbających o zdrową dietę i kaloryczność posiłków, istnieje możliwość przygotowania babki majonezowej w wersji fit. W tym celu warto zastąpić część mąki pszennej mąką pełnoziarnistą lub owsianą, co wpłynie na wartości odżywcze wypieku. Zamiast cukru białego można użyć ksylitolu lub stewii, które są naturalnymi słodzikami o niższej kaloryczności. Dodatek jogurtu naturalnego lub kefiru pozwoli zachować wilgotność ciasta, a jednocześnie obniży jego kaloryczność. Tak przygotowana babka majonezowa będzie smaczna, a jednocześnie zdrowsza i lżejsza dla sylwetki.
Inspiracje na podanie babki majonezowej
Babka majonezowa może być podana na wiele sposobów. Tradycyjnie, wystarczy ją posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Jeśli chcemy dodać jej nieco elegancji, warto pokusić się o polewę czekoladową lub karmelową. Babkę można także podawać z owocami, np. truskawkami czy malinami, co doda jej świeżości i koloru. Dla miłośników deserów na ciepło, polecamy podgrzewanie kawałków babki w piekarniku i podawanie z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. W ten sposób zaskoczymy swoich gości nietypowym i smacznym deserem.