Ciekawe przepisy z wykorzystaniem majonezu

Majonez to doskonały dodatek nie tylko do jajek czy klasycznych sałatek jarzynowych. Tak naprawdę można wykorzystać go na wiele sposobów i dodawać do różnorakich dań. Poznaj kilka naszych smacznych propozycji z Starck’s Cremajo w roli głównej. Jest to majonez bez jajek, który smakuje jak prawdziwy. Można go używać w celu wzbogacenia smaku kanapek czy sałatek, ale również jako bazowy składnik smacznych past czy sosów.

Majonez w 5 różnych odsłonach

  1. Zielony sos ze szpinakiem

    Składniki:

    25 dag Starck’s Cremajo, 5 dag szpinaku, 5 dag rzeżuchy, szczypiorek, natka pietruszki, koperek, sól

    Przygotowanie:

    Szpinak i rzeżuchę gotuj przez ok. 5 minut, następnie odsącz, przetrzyj przez sitko i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki, szczypiorek i koperek. Gdy przecier ze szpinaku i rzeżuchy wystygnie, połącz z majonezem i dodaj posiekane składniki. Posól do smaku. Sos przeznaczony do dań na zimno.

  2. Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym

    Składniki sosu majonezowo-imbirowego:

    100 g Starck’s Cremajo, 25 ml koniaku, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, biały pieprz

    Składniki sałatki:

    4 śliwki, 2 kwaśne jabłka, 2 banany, 2 gruszki, 1 pomarańcza, 1 łyżka soku cytrynowego

    Przygotowanie:

    Najpierw przygotowujemy sos. Rozcieramy cukier z pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Dodajemy sok z cytryny i koniak. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem.

    Owoce obierz ze skórek i pokrój — śliwki na pół, jabłka i gruszki w ósemki, banany na plasterki, pomarańcze na kawałki. Jabłka, gruszki i banany po pokrojeniu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wszystkie owoce przekładamy do salaterki i zalewamy sosem — najlepiej bezpośrednio przed podaniem.

  3. Kanapki z krewetkami i sosem majonezowym

    Składniki:

    10 kromek chleba razowego bez skórki, 60 krewetek z puszki, 80 Starck’s Cremajo, 1 pęczek koperku

    Sos majonezowy:

    120 g Starck’s Cremajo, 1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Krewetki wyjmujemy z puszki i odsączamy z zalewy. Następnie przygotowujemy sos majonezowy, dodając do majonezu zioła, sól i pieprz oraz sok cytrynowy — całość dokładnie mieszamy.
    Kromki chleba smarujemy majonezem. Na każdej z nich układamy w dekoracyjny sposób po 5 krewetek. Krewetki polewamy sosem majonezowym i przybieramy gałązkami koperku.

  4. Pasta bakłażanowa z majonezem

    Składniki:

    1 kg bakłażanów, 2 małe cebule, 2 cytryny, 3-4 łyżki Starck’s Cremajo, sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Bakłażany opiekamy na gazie. Wystarczy na chwilę ułożyć je na kratce kuchenki, aby skórka się przypaliła ze wszystkich stron. Następnie odkładamy do wystygnięcia. Gdy już ostygną, należy delikatnie ściągnąć przypaloną skórkę. Miąższ wrzucamy do malaksera, dodajemy sok z cytryn oraz wcześniej zmiksowaną na miazgę cebulę. Wszystkie składniki miksujemy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy Starck’s Cremajo i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pastę przechowujemy w lodówce.

  5. Kalafior po sułtańsku

    Składniki:

    1 kalafior (ok. 60 dag), 5 dag rodzynek, 5 dag orzeszków ziemnych, 1/2 szklanki Starck’s Cremajo, 2 łyżki soku z cytryny, cukier, sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Kalafior gotujemy na półmiękko (przez ok. 8-10 minut) w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie wyjmujemy z wody, studzimy i dzielimy na cząstki. Rodzynki namaczamy przez kilka minut w chłodnej wodzie i odsączamy. Mieszamy kalafiora z rodzynkami, orzeszkami i majonezem. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny solą i pieprzem. Można również posypać natką pietruszki. 

Partnerzy