Jaki majonez jest polecany dla diabetyków?
Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie dla zdrowia diabetyków. Kluczową zasadą jest ograniczenie spożywania cukru. Niemniej poza nim cukrzycy powinny zrezygnować też z produktów zawierających znaczne ilości tłuszczu. Rezygnacja z ulubionych przekąsek często wymaga poświęcenia. Są też tacy, którzy poszukują zdrowszych alternatyw, dzięki którym bez obaw o stan swojego zdrowia, będą mogli jeść ulubione potrawy. Wśród diabetyków często wiele wątpliwości budzi majonez. Czy można go spożywać, czy może lepszym rozwiązaniem jest wyeliminowanie tego produktu z diety? Na te i inne pytania postanowiliśmy odpowiedzieć w dalszej części tego artykułu.
Majonez dla cukrzyków – jaki wybrać?
Majonez to idealny dodatek do sałatek oraz kanapek. W swoim składzie nie zawiera węglowodanów, więc w teorii nie powinien szkodzić diabetykom. W diecie cukrzyków ważne jest jednak to, by poza cukrem unikać również produktów przetworzonych. Niestety, majonez dostępny na sklepowych półkach zawiera wiele konserwantów, które mogą podnosić poziom glukozy we krwi. Ponadto w jego składzie dominują tłuszcze, które nie wpływają korzystnie na stan zdrowia i mogą przyczyniać się do podwyższania cholesterolu, nadciśnienia tętniczego oraz szczególnie groźnej dla cukrzyków otyłości. W związku z tym diabetycy powinni zrezygnować z popularnych majonezów na rzecz samodzielnie produkowanych sosów bądź zdrowszych zamienników. Ponadto majonez dla cukrzyków Cremajo jest produktem o obniżonej zawartości tłuszczu o nawet 50% w porównaniu do tradycyjnych zamienników. Wśród alternatyw dla tradycyjnego majonezu wymienić można nasz majonez Cremajo, który jest produktem w 100% roślinnym. Do jego produkcji nie wykorzystujemy jaj, które spożywane w nadmiarze przez diabetyków, mogą podnosić poziom glukozy we krwi.
Dzięki temu jest mniej kaloryczny, dlatego szczególnie zaleca się go osobom będącym na diecie. Poza tym nie zawiera laktozy, glutenu i soi. Diabetycy nie muszą zatem rezygnować z ulubionego sosu, gdyż mogą postawić na majonez roślinny, który zjadany w umiarkowanych ilościach, nie wpłynie na poziom glukozy w ich krwi.