Jakie wartości odżywcze kryje w sobie majonez?
Majonez to niezastąpiony dodatek do sałatek, kanapek czy dań z grilla. Świetnie podkręca smaki domowych potraw, a dzięki obniżonej zawartości tłuszczu czy zastosowaniu roślinnych zamienników tradycyjnych jaj jest bezpieczny dla zdrowia.
Pochodzenie majonezu
Majonez to najbardziej popularny sos wykorzystywany zarówno w gastronomii jak i domowej kuchni. Sosy na bazie oliwy popularne są w wielu europejskich krajach. I tak majonez możemy spotkać w Hiszpanii, Francji czy we Włoszech. Pierwsza znana receptura zbliżona do tradycyjnego majonezu pochodzi z Francji i Hiszpanii, gdzie przygotowywany był sos na bazie czosnku, oliwy, żółtek oraz namoczonej bułki pszennej. Aioli, bo tak nazywa się wspomniany sos to do dziś świetny dodatek do mięs, warzyw i pieczywa.
Rodzaje majonezu
Na rynku dostępne jest kilka rodzajów majonezu. Klasyczny majonez pełnotłusty zawiera nawet 80% tłuszczu. Jednak na potrzeby osób, które mają problemy z przewodem pokarmowym lub po prostu preferują dietę niskotłuszczową przygotowywane, są majonezy o ograniczonej zawartości tłuszczu. Popularne stały się też majonezy wegańskie, dla tych którzy w swojej diecie nie uwzględniają produktów pochodzenia zwierzęcego. Majonez roślinny nie ma więc w swoim składzie jaj, glutenu oraz laktozy.
Wartości odżywcze majonezu
Majonez wegański w przeciwieństwie do swojego tradycyjnego odpowiednika, charakteryzuje się niższą kalorycznością. Dzięki zastąpieniu jajek składnikami pochodzenia roślinnego udało się uzyskać produkt, który z powodzeniem mogą spożywać osoby z alergiami pokarmowymi oraz takie, które z innych przyczyn zdrowotnych musiały ograniczyć spożywanie jajek. Majonez wegański jest ponadto dietetyczny, a w jego składzie można znaleźć niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu węglowodany, kwasy nasycone oraz niską zawartość białka. Wszystkie te związki mają właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i co najważniejsze chronią układ sercowo-naczyniowy. Majonez wegański w przeciwieństwie do tradycyjnego majonezu z jajek stanowi bogate źródło witamin szczególnie z grupy B, witaminy C, E i K. W połączeniu z bezglutenowym pieczywem czy warzywami może przyczynić się do budowania odporności organizmu, szczególnie ważnej w obecnych czasach.