Wybieramy majonez do kanapek - na co zwrócić uwagę?
Półki sklepowe pełne są słoików z majonezami różnych firm. Majonez to zimny sos wyprodukowany na bazie jajek i oleju, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie ulubionych potraw. Można go stosować do wielu popularnych dań – jajek, kanapek, sałatek i frytek. Ponieważ wszystkie słoiki z tym smacznym dodatkiem wyglądają podobnie, klienci zwykle dokonują wyboru, sugerując się znaną nazwą firmy. A to nie zawsze jest dobra decyzja. Jak w najprostszy sposób poznać najlepszy majonez?
Nieoczywiste zastosowania majonezu
Powszechnie znane są kulinarne właściwości majonezu, który stanowi pyszny dodatek w sałatkach, kanapkach, czy w garmażerii. Ale ten rodzaj sosu, jeśli przygotowany jest z dobrej jakości składników, dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych – dawkę zdrowego cholesterolu z żółtek oraz witaminy, mikroelementy oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 z oliwy. Ponadto można go wykorzystać przy wykonywaniu domowych zabiegów kosmetycznych, ponieważ wpływa odżywczo na włosy i paznokcie. Przy użyciu majonezu można też pozbyć się skrzypiących drzwi, przyklejonej gumy do podeszwy, śladów po kubkach z blatu kuchennego oraz pęknięć w drewnianych meblach.
Po czym poznać dobry majonez?
Kluczem dobrego majonezu jest dobry skład – wybierając produkt w sklepie, trzeba dokładnie czytać etykiety. Zdrowy majonez nie może posiadać konserwantów i sztucznych dodatków, a lista składników powinna ograniczyć się do oleju, żółtek, musztardy, octu, wody i przypraw. W przypadku coraz popularniejszych majonezów wegańskich produkt przygotowywany jest w 100% na bazie składników roślinnych najwyższej jakości. Dzięki takiemu zabiegowi produkty te zawierają zmniejszoną ilość tłuszczu. Niskokaloryczne majonezy cieszą się zainteresowaniem nie tylko wegan i wegetarian, ale także wszystkich dbających o swoje zdrowie i kaloryczność spożywanych posiłków. Taki produkt można też wzbogacić dodatkami w postaci intensywnych przypraw i warzyw, tworząc wersje smakowe.