Majonez bez jajek? To możliwe!

Wiele osób nie wyobraża sobie przygotowanie sałatek, dipów czy kanapek, bez dodania  majonezu. Jednym z najważniejszych składników tego popularnego specjału są żółtka jajek. A czy jest możliwe przygotowanie majonezu bez ich obecności w składzie? Okazuje się, że tak, a co więcej: jest to znacznie zdrowsze oraz niskokaloryczne rozwiązanie. Jak smakuje majonez bez jajek oraz w jaki sposób można go przygotować?

Jak przyrządzany jest majonez bez jajek?

Zatwardziali obrońcy klasycznego majonezu z pewnością będą przekonywać, że brak jajek w tym produkcie musi prowadzić do obniżenia jego walorów smakowych. Nic bardziej mylnego. Prawidłowo przyrządzony majonez bez jajek smakuje dokładnie tak samo, jak tradycyjny. Co więcej, jego struktura sprawia, że może być także dodatkiem do kanapek, sosów, potraw i sałatek. 

Majonez jest niczym innym jak zemulgowanym białkiem, powstałym w wyniku działania kwasu i oleju. Co więcej, w klasycznych produktach tego typu występuje zaledwie 3% żółtek w całym składzie. W zamian można więc wykorzystać wiele innych składników m.in. mleko sojowe, wodę po ciecierzycy, białą fasolę. 

Smaczny i zdrowy

Samodzielne przyrządzanie majonezu bez jajek było dawniej dla wegan czy osób cierpiących na rozmaite alergie jedynym rozwiązaniem. Niestety, nie każdy posiada wystarczającą ilość czasu czy chęci, aby przesiadywać w kuchni. Obecnie, wiele marek oferuje produkty, które posiadają w pełni roślinny i bezpieczny skład. Odznaczają się one nie tylko wyśmienitym smakiem, ale są bogate w potrzebne kwasy tłuszczowe. Przykładem tego są majonezy bez jajek CREMAJO. Sprawdzą się nie tylko w przypadku osób na diecie wegańskiej, ale również nie tolerujących glutenu, laktozy lub posiadających przeciwwskazania do spożywania produktów wysokotłuszczowych. 

Partnerzy