Sos czosnkowy to jeden z najczęściej wykorzystywanych sosów w naszej kuchni. Występuje pod wieloma różnymi postaciami, ale w każdym przypadku wyróżnia się wyraźnym, intensywnym smakiem.
Blog
Świadomość żywieniowa konsumentów wzrasta z roku na rok. Badania wskazują, że ponad 70% Polaków regularnie sprawdza skład kupowanych produktów. Znaczna część ankietowanych uważa także, że podstawą zdrowego życia jest zbilansowana dieta. Powiedzenie jesteś tym co jesz staje się podstawą pozytywnych nawyków żywieniowych. Branża gastronomiczna podąża za oczekiwaniami klientów i coraz chętniej wprowadza do swojej oferty produkty roślinne – i dobrze! Przyjrzyjmy się jednemu z nich, który jest zdrową alternatywą dla majonezu.
Majonez króluje na polskich stołach nie tylko w okresie świąt wielkanocnych. Stanowi nieodzowny dodatek wielu sałatek, past czy dipów, niemniej jego spożywanie w nadmiernych ilościach może prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych majonezów są ich niskotłuszczowe odpowiedniki. Jakie korzyści przemawiają za włączeniem ich do diety?
Wiele osób nie wyobraża sobie przygotowanie sałatek, dipów czy kanapek, bez dodania majonezu. Jednym z najważniejszych składników tego popularnego specjału są żółtka jajek. A czy jest możliwe przygotowanie majonezu bez ich obecności w składzie? Okazuje się, że tak, a co więcej: jest to znacznie zdrowsze oraz niskokaloryczne rozwiązanie. Jak smakuje majonez bez jajek oraz w jaki sposób można go przygotować?