Czytając etykiety majonezów wegańskich, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. Sosy te są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które poszukują alternatyw dla tradycyjnych majonezów na bazie jajek. Warto jednak przyjrzeć się dokładnie składnikom takich produktów, aby mieć pewność, że są one zdrowe i odpowiednie dla naszych potrzeb. W artykule omówimy kluczowe kwestie.
Blog
Wielkanoc to czas, w którym na stołach królują tradycyjne potrawy, takie jak jajka, żurek czy sałatka jarzynowa. Często jednak zdarza się, że wśród rodziny lub przyjaciół znajdują się osoby, które z różnych względów wybierają dietę wegańską. W takim przypadku warto zastanowić się nad alternatywami dla klasycznych składników. Jedną z nich jest majonez wegański, który może okazać się świetnym rozwiązaniem dla wszystkich uczestników świątecznego biesiadowania.
Po 65. roku życia istotnie spowalnia metabolizm. Niejednokrotnie zaczynają towarzyszyć temu też dolegliwości trawienne. Aby ich uniknąć, warto zadbać o odpowiednią dietę. Seniorom zaleca się najczęściej diety lekkostrawne, które zapewniają energię, a jednocześnie nie obciążają układu trawiennego. Podstawowa zasada takiej diety odnosi się do wyeliminowania produktów przetworzonych oraz ograniczenia spożywania produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. Czy w związku z tym w diecie osób starszych znajdzie się miejsce dla majonezu?
Celiakia to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Przejawia się nietolerancją pokarmową glutenu, którego spożycie, prowadzi do uciążliwych dolegliwości trawiennych. Niewyeliminowanie go z diety w skrajnych przypadkach może również wywoływać stany zapalne błony śluzowej jelit, a nawet i doprowadzić do zaniku kosmków jelitowych. Gluten zawierają głównie produkty zbożowe, ale niekiedy może pojawiać się także w składzie tych, które pozornie nie powinny go mieć. Wątpliwości może budzić np. spożywanie różnych sosów, w tym m.in. majonezu. Czy majonez jest bezpieczny dla osób, które wyeliminowały gluten z diety? Sprawdźmy!
Majonez w wypiekach? Tak, to możliwe. Szczególnie jeśli mowa o babce. Majonez stanowi doskonały substytut oleju lub masła. Jego dodanie do ciasta z pewnością nie zaburzy smaku wypieku, dlatego nie trzeba obawiać się o to, że babka będzie smakowała majonezowo. Wręcz przeciwnie wypiek będzie bardziej wyrazisty, a przede wszystkim wilgotniejszy. Dodatek majonezu sprawi, że babka dłużej zachowa świeżość i nie wyschnie dzień po upieczeniu. W dzisiejszym artykule udowadniamy, że babka majonezowa sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na szczególną okazję.
Zastanawiasz się, jak w prosty sposób zmienić charakter tradycyjnej sałatki? A może szukasz nietuzinkowego sosu, który podkręci smak Twoich kanapek? Jeśli odpowiedź na któreś z tych pytań jest twierdząca, trafiłeś doskonale. W ofercie firmy Starck’s Food Polska znajdziesz roślinne majonezy nie tylko w klasycznej odsłonie, ale również te z dodatkami wyrazistych, orientalnych przypraw. Jedną z nich jest curry, czyli mieszanka przypraw o charakterystycznym smaku i właściwościach prozdrowotnych. Poznaj majonez Cremajo Curry i sprawdź, dlaczego warto po niego sięgnąć.
I choć od lat niechlubnie nazywany jest bombą kaloryczną, trudno wyobrazić sobie bez niego sałatkę jarzynową, gotowane jajka czy nawet zwykłe kanapki z serem i szynką. Mowa oczywiście o majonezie, który wciąż stanowi podstawowy składnik codziennej diety wielu z nas. Dietetycy, przygotowując jadłospisy dla osób, chcących podreperować swoje zdrowie lub zrzucić zbędne kilogramy, zwykle zalecają rezygnację z gotowych majonezów na rzecz tych robionych samodzielnie. Są też tacy, którzy odradzają podawanie majonezu dzieciom. Czy majonez jest rzeczywiście tak straszny, jak go malują? O tym, czy warto wyeliminować go z diety dzieci, piszemy poniżej.
Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie dla zdrowia diabetyków. Kluczową zasadą jest ograniczenie spożywania cukru. Niemniej poza nim cukrzycy powinny zrezygnować też z produktów zawierających znaczne ilości tłuszczu. Rezygnacja z ulubionych przekąsek często wymaga poświęcenia. Są też tacy, którzy poszukują zdrowszych alternatyw, dzięki którym bez obaw o stan swojego zdrowia, będą mogli jeść ulubione potrawy. Wśród diabetyków często wiele wątpliwości budzi majonez. Czy można go spożywać, czy może lepszym rozwiązaniem jest wyeliminowanie tego produktu z diety? Na te i inne pytania postanowiliśmy odpowiedzieć w dalszej części tego artykułu.